Let’s Talk About Soil (nl)

Veel mensen realiseren zich niet wat een wonderlijke wereld de bodem is. Met zijn grillige deeltjes, zijn ultrafijne wortelvertakkingen en zijn adembenemend aantal soorten dieren en micro-organismen. Toch zouden we zonder de bodem niet kunnen leven. We zouden geen eten hebben, geen kleren, geen helder water en geen brandstoffen.

Tijd dus om de bodem in de spotlights te zetten. Op vrijdag 25 september organiseert het Wereldbodeminstituut ISRIC daarom, samen met het Heerenstraat Theater en Lazuur food community, een film- en discussieavond ‘Let’s Talk About Soil’. Dat gebeurt in Wageningen, de stad met misschien wel de hoogste dichtheid aan bodemwetenschappers ter wereld.

Na een introductie wordt Bodemboeren gedraaid, de nieuwe film van Fransjan de Waard en Joris van der Kamp. Vijf innovatieve Nederlandse boeren laten er in zien hoe ze, ieder op hun manier, de bodem observeren en verbeteren. Samen presenteren ze een geheel nieuwe kijk op boeren. Waarbij ze gezond voedsel produceren, zonder het land te beschadigen.

De tweede film is The art of Healing the Earth van de Australische filmmaker en ‘ecosystemen ambassadeur’ John D. Liu – bekend van de VPRO ‘Green Gold’ documentaire. Zijn prachtige beelden, uit onder andere China en Ethiopië, laten zien hoeveel leven grootschalig herstel van verdroogd en geërodeerd land opbrengt. De film leert dat mensen het lot van de bodem wel degelijk in handen kunnen nemen.

Na afloop is er een discussie met de filmmakers; in de pauze serveert Lazuur Food Community hapjes. Iedereen is welkom, kennis van de bodem is niet vereist!

Wilt u zeker zijn van een plaats, reserveer dan op tijd een kaartje. De toegangsprijs is vier euro.

Boek je ticket hier:
http://www.heerenstraattheater.nl/agenda/film/film/lets-talk-about-soil/

Contact: Thomas Caspari, ISRIC-World Soil Information (thomas.caspari@wur.nl).